Uskršnja gnezda od testa – dekorativni jestivi venčići za vaše jaje
Uskršnja gnezda od testa nisu samo ukusan dodatak prazničnoj trpezi, već i prelepa dekoracija koja unosi posebnu čaroliju u vaš dom. Ova mekana i mirisna peciva savršeno uokviruju šarena uskršnja jaja, stvarajući rustičan i svečan izgled na stolu. Jednostavna su za pripremu, a njihov blago slatkast ukus i nežna tekstura osvajaju na prvi zalogaj. Bilo da ih pravite za porodični doručak ili kao deo bogatog uskršnjeg posluženja, ova uskršnja gnezda od testa biće pravi hit među gostima!

Sastojci:
🍀200ml mleka
🍀100ml ulja
🍀20g kvasca
🍀Kašičica šećera
🍀Kašikica soli
🍀400g brašna
🍀Jaje za premazivanje
🍀Kim i susam
🍀Čašica koja trpi visoke temperature a čije je dno otprilike veličine donjeg dela jajeta
Postupak:
1. U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati kašikicu šećera i kašiku brašna, izmešati, pokriti i ostaviti 10 minuta da kvasac počne da radi.
2. Dodati ulje, so, postepeno ostatak brašna, umesiti glatko testo, premazati ga uljem, pokriti krpom i ostaviti 30 minuta na toplom da naraste.
3. Premesiti testo i podeliti na 6 delova pa napraviti jufke koje treba razvući na krugove debljine 1 prsta. Razvučeni krug staviti na pek papir. Dno čašice premazati uljem pa je utisnuti u sredinu kruga. Krajeve razrezati na trake širine 2 cm otprilike pa ivice spojiti prstima kao što je prikazano. Prebaciti u pleh.
4. Premazati žumacetom, posuti semenkama po želji. Peći u zagrejenoj rerni 20 minuta na 200 C. Kada se ispeku i prohlade, izvaditi čašice a na njihovo mesto staviti jaje.