Sarmice od zelja u rerni
Sarmice od zelja u rerni su jednostavan, ali izuzetno ukusan način da uživate u tradicionalnom jelu. Ova verzija sarmi donosi savršeno zapečene listove zelja, punjene sočnim mesnim nadevom i mirisnim začinima. Pečenje u rerni daje im dodatnu aromu i čini ih neodoljivo mekanim.

Sastojci:
- 1 crni luk, 1/4 celera, 1 šargarepa
- 500 g mlevenog mešanog mesa
- 80 g pirinča
- 20 listova zelja
- Mast
- So, biber, vegeta,
- Začinska mlevena paprika, mirođija
Sarmice od zelja u rerni - Sastojci i priprema
Postupak:
1. Dinstati sitno iseckan crni luk u malo masti. Kada omekša dodati fino usitnjen celer i šargarepu. Nastaviti dinstanje dok svo povrće ne omekša.
2. Dodati mleveno meso i nastaviti dinstanje a zatim začiniti sa dve kašikice crvene začinske paprike, dodati so i biber po ukusu.
3. U smesu ubaciti opran pirinač, kratko propržiti, naliti malo vode. Skinuti sa vatre kada pirinač upije višak tečnosti i bude do pola kuvan.
4. Pripremiti listove zelja: oprati ih hladnom vodom i skinutu zadebljali deo stabljike. Kratko ih blanširati-preliti kipućom vodom. Izvaditi lišće kada malo omekša a zatim ga preliti hladnom vodom da lišće ne izgubi boju, da ne potamni.
5. Uvijati sarmice i ređati u posudu u kojoj će se peći a koja je predhodno premazana mašću.
6. Pripremiti zapršku: ugrejati ulje, dodati ravnu kašiku brašna, mešati dok brašno ne porumeni pa dodati kašikicu crvene začinske paprike, promešati pa odmah zatim dodavati toplu vodu dok se ne dobije redak sos. Dodati so, biber i mirođiju po ukusu. Kada proključa skinuti sa vatre i preliti sarmice.
7. Sarmice peći u pokrivene u rerni na 200 C, povremeno proveravati dok ne budu gotove a onda ih otkriti i kratko zapeći.
Sarmice služiti uz kiselo mleko.