Sarma na banatski način - recept moje majke
U mom domu, sarma nije samo jelo – to je simbol ljubavi, pažnje i topline koji me vraća u detinjstvo sa samo jednim zalogajem. Ovaj recept nije samo hrana, već i priča koja će vas zagrliti sa toplinom i ljubavlju.

Sastojci:
- Listovi kiselog kupusa
- 1.5 kg mlevenog mesa
(pola od svinjske a pola od juneće plećke)
- 6 manje glavice crnog luka
- 4-5 čena belog luka
- 1 praziluk
- 150 g dimljene slanine
- 250 g dimljenog suvog mesa
- Čaša od 2 dl pirinča
- Svinjska mast
- So, biber, vegeta, aleva paprika, lovor
Sarma na banatski način - Sastojci i priprema
Postupak:
1. Dinstati crni luk, praziluk, beli luk i ubaciti koji lovorov list.
2. Kada se povrće izdinsta dodati mleveno meso i nastaviti dinstanje dok meso ne bude gotovo.
3. Začiniti po ukusu, dodati oko 2 kašikice slatke začinske paprike, 150 g seckane dimljene slanine, zatim čašu od 2 dl ispranog pirinča i kratko prodinstati.
4. Puniti filom listove kiselog kupusa koje ste predhodno pripremili (odstojali u hladnoj vodi da izgube višak kiselosti i skinuli zadebljali deo). Uvijati sarme.
5. Premazati dno šerpe mašću, naređati na dno listove kiselog kupusa.
6. Poređati jedan red sarme, preliti je polovinom pripremljene zaprške (za zapršku istopiti 2 kašike masti, skinuti sa vatre pa umešati 2 kašikice crvene začinske paprike). Staviti koji lovorov list i biber u zrnu i polovinu dimljenog mesa.
7. Naređati još jedan red sarme, preliti ostatkom zaprške i staviti ostatak mesa. Naliti do pola drugog reda vodu ili bujon pa sarme prekriti listovima kupusa.
8. Preko kupusa staviti plitak tanjir naopačke, prekriti folijom i peći u rerni na 200 C dok ne počne da krčka pa smanjiti na 150 C. Povremeno proveravati i peći dok sarma ne bude gotova.
Prijatno!