air fryer
Air fryer
dorucak i vecera
Doručak i večera
rucak
Ručak
supe i corbe
Supe i čorbe
pite i testa
Pite i testa
posna jela
Posna jela
poslastice
Poslastice
zimnica
Zimnica

Sarma na banatski način

Sarma na banatski način, prema receptu moje majke, donosi autentičan okus tradicije i toplinu domaćih specijaliteta iz srca Banata.
Sarma na banatski nacin

U mom domu, sarma nije samo jelo – to je simbol ljubavi, pažnje i topline koji me vraća u detinjstvo sa samo jednim zalogajem. Ovaj recept nije samo hrana, već i priča koja će vas zagrliti sa toplinom i ljubavlju.

Sarma na banatski nacin

Sastojci:

- Listovi kiselog kupusa
- 1.5 kg mlevenog mesa
(pola od svinjske a pola od juneće plećke)
- 6 manje glavice crnog luka
- 4-5 čena belog luka
- 1 praziluk
- 150 g dimljene slanine
- 250 g dimljenog suvog mesa
- Čaša od 2 dl pirinča
- Svinjska mast
- So, biber, vegeta, aleva paprika, lovor

Sarma na banatski način - Sastojci i priprema

Postupak:

1. Dinstati crni luk, praziluk, beli luk i ubaciti koji lovorov list.

2. Kada se povrće izdinsta dodati mleveno meso i nastaviti dinstanje dok meso ne bude gotovo.

3. Začiniti po ukusu, dodati oko 2 kašikice slatke začinske paprike, 150 g seckane dimljene slanine, zatim čašu od 2 dl ispranog pirinča i kratko prodinstati.

4. Puniti filom listove kiselog kupusa koje ste predhodno pripremili (odstojali u hladnoj vodi da izgube višak kiselosti i skinuli zadebljali deo). Uvijati sarme.

5. Premazati dno šerpe mašću, naređati na dno listove kiselog kupusa.

6. Poređati jedan red sarme, preliti je polovinom pripremljene zaprške (za zapršku istopiti 2 kašike masti, skinuti sa vatre pa umešati 2 kašikice crvene začinske paprike). Staviti koji lovorov list i biber u zrnu i polovinu dimljenog mesa.

7. Naređati još jedan red sarme, preliti ostatkom zaprške i staviti ostatak mesa. Naliti do pola drugog reda vodu ili bujon pa sarme prekriti listovima kupusa.

8. Preko kupusa staviti plitak tanjir naopačke, prekriti folijom i peći u rerni na 200 C dok ne počne da krčka pa smanjiti na 150 C. Povremeno proveravati i peći dok sarma ne bude gotova.
Prijatno!

Sarma na banatski način - video recept

Hej, zašto se ne prijaviš na Recepti online newsletter i budeš uvek u toku? A biće i poklona.