Punjene paprike iz rerne
Paprike punjene mesom, pečene u rerni, imaju poseban ukus i aromu koji ih čini neodoljivim. Ovaj recept donosi savršeno izbalansiranu kombinaciju sočnih paprika i bogatog nadeva. Savršene za porodični ručak ili posebne prilike, ove punjene paprike će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Sastojci:
- 11 babura srednje veličine
Za fil:
- 2 crna luka
- Šargarepa, zelen, celer (opciono)
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 100 g pirinča
- So, biber, vegeta, začinska crvena paprika, ulje
Za preliv:
- 3 dl kuvanog paradajiza
- 1 kašika brašna
- 2 kašikice crvene začinske paprike
- 1 kašikica vegete
- 1 kašikica soli i pola kašikice bibera
Punjene paprike iz rerne - Sastojci i priprema
Postupak:
1. Dobro oprati i očistiti papriku od semenki.
2. Izdinstati 2 glavice iseckanog crnog luka.
3. Dodati 500 g mešanog mlevenog mesa i nastaviti dinstanje.
4. Kada se meso izdinsta, začiniti ga po ukusu, dodati i mlevenu crvenu papriku, pirinač pa ga kratko propržiti i skinuti sa vatre.
5. Pripremiti preliv od 3 dl vode, kuvanog paradajiza, brašna i začina.
6. Napuniti paprike filom ali ne skroz do vrha, ostaviti mesta za pirinač koji će dodatno da nabubri kada se skuva i zatvoriti ih kriškom paradajiza.
7. Naliti pripremljeni preliv, pokriti ih folijom i ubaciti u predhodno zagrejanu rernu.
8. Peći pokriveno u rerni na 200 C 1 sat i 30 minuta otkriveno.