
300 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
2 kašike ajvara
100 ml kisele vode
100 ml ulja
semenke suncokreta
1. Sjediniti 300 g brašna, kašikica soli i kašikica praška za pecivo, 2 kašike ajvara, 1 dl kisele vode i 1 dl ulja.
2. Umesiti glatko testo.
3. Praviti pogačice i uvaljati u suncokret.
4. Peći na 200 C 20 minuta.
Ako volite peciva koja se brzo spremaju, bez kvasca, čekanja i komplikovane pripreme, ove brze posne pogačice sa ajvarom biće pravo otkriće za vas. Spremne su za svega 30 minuta, a rezultat su mekane, mirisne i blage pogačice koje nestaju dok su još tople.
Recept je sjajan za one dane kada želite nešto toplo i domaće, a nemate mnogo vremena. Idealne su za doručak, večeru, posnu trpezu ili kada vam se najave gosti u poslednjem trenutku.
Ono što im daje poseban šmek jeste ajvar. On ne samo da im pruža prepoznatljiv ukus, već doprinosi i sočnosti, mekoći i boji. Zahvaljujući njemu, pogačice su aromatične i nije im potrebno dodatno punjenje.
Možete koristiti blagi ili ljuti ajvar, u zavisnosti od svog ukusa. Ako imate domaći – još bolje! A ako nemate, i kvalitetan kupovni će sasvim lepo poslužiti.
Za ove brze posne pogačice nisu potrebni kvasac, jaja ni mleko. Sve što vam treba je brašno, prašak za pecivo, ajvar, so, voda i ulje. Bez čekanja da testo naraste – sve ide direktno u rernu.
Testo se priprema u jednoj činiji, bez posebnih koraka. Možete ih oblikovati rukama ili jednostavno vaditi kašikom i ređati na pleh. Za 20-ak minuta pečenja, dobićete pogačice koje mirišu na domaću kuhinju.
Ove pogačice su odlične i dok su tople i kad se ohlade. Možete ih poneti na posao, piknik ili spakovati deci za užinu. Odlične su i kao dodatak uz posne supe, čorbe ili sezonsku salatu.
Ako ih ne pojedete odmah, čuvajte ih u zatvorenoj posudi, a pred posluženje ih možete kratko podgrejati u rerni.
Ako vam treba brz i jednostavan recept za ukusno pecivo bez mnogo muke, brze posne pogačice sa ajvarom su pravi izbor. Bilo da postite, hranite se vegetarijanski ili jednostavno volite da grickate domaće pogačice, ovaj recept će vas sigurno oduševiti!
Hej, zašto se ne prijaviš na Recepti online newsletter i budeš uvek u toku? A biće i poklona.
PODELI:
Dizajn sajta: