Sarma u zemljanom saču
Otkrijte čaroliju ukusa sa receptom za sarmu koja se kuva u zemljanom saču. Zemljani lonac daje poseban šmek ovom tradicionalnom jelu, pružajući mu bogatstvo aroma i neponovljivu teksturu. Pridružite nam se u kulinarskoj avanturi i otkrijte kako da napravite savršenu sarmu koja će očarati vaše čulo ukusa!

Sastojci:
- 6 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 7 čena belog luka
- 1.5 kg mešanog mlevenog mesa
- 500 g dimljenog suvog mesa
- 2 glavice kiselog kupusa
- Svinjska mast, so, biber, vegeta, crvena začinska paprika i lovorov list
Sarma u zemljanom saču - Sastojci i priprema
Postupak:
1. Dinstati crni luk. Kada omekša dodati šargarepu i beli luk.
2. Kada svo povrće omekša dodati mleveno meso i nastaviti dinstanje dok meso ne bude gotovo.
3. Začiniti po ukusu, dodati oko 2 kašikice slatke začinske paprike i čašu od 2 dl ispranog pirinča pa kratko prodinstati.
4. Puniti filom listove kiselog kupusa koje ste predhodno pripremili (odstojali u hladnoj vodi da izgube višak kiselosti i skinuli zadebljali deo).
5. Premazati dno sača mašću, naređati na dno listove kiselog kupusa.
6. Naređati jedan red sarme, preliti je polovinom pripremljene zaprške (za zapršku istopiti 2 kašike masti, skinuti sa vatre pa umešati 2 kašikice crvene začinske paprike). Staviti koji lovorov list i biber u zrnu i polovinu dimljenog mesa.
7. Zatim naređati još jedan red sarme, premazati ostatkom zaprške, staviti ostatak dimljenog mesa pa sve prekriti listovima kupusa.
8. Poklopljeni sač staviti u hladnu rernu, uključiti na 250 C dok ne počne da krčka a zatim smanjiti na 150 C. Povremeno proveravati. Ja sam je krčkala ukupno 2.5 sata.