air fryer
Air fryer
dorucak i vecera
Doručak i večera
rucak
Ručak
supe i corbe
Supe i čorbe
pite i testa
Pite i testa
posna jela
Posna jela
poslastice
Poslastice
zimnica
Zimnica

Rebarca iz rerne u zemljanom saču sa BBQ aromom

Sočna rebarca iz rerne, pečena u zemljanom saču sa bogatom BBQ aromom. Mekana, hrskava i puna ukusa – savršen gurmanski užitak!
Rebarca iz rerne

Spremite se za pravu gozbu uz sočna rebarca iz rerne, pečena u zemljanom saču! Ovaj recept donosi savršen balans ukusa – hrskava korica, sočno meso koje se lako odvaja od kosti i bogata BBQ aroma. Tajna je u pažljivo odabranoj marinadi i sporom pečenju, što garantuje da će rebarca biti mekana i puna ukusa. Uz dodatak krompira, koji upija sve sokove i začine, ovo jelo postaje kompletan obrok koji će oduševiti svakog ljubitelja pravih gurmanskih specijaliteta. Pripremite se za zalogaje koji se pamte!

Sastojci:

– 2,2 kg svinjskih rebaraca


– 1 kg krompira (mladog ili običnog, isečenog na polovine ili četvrtine)


– 5 kašika soja sosa


– 4 kašike maslinovog ulja


– 3 kašike meda ili smeđeg šećera


– 3 kašike kečapa ili paradajz sosa


– 1,5 kašika senfa


– 3 kašike jabukovog sirćeta ili soka od limuna


– 1,5 kašičica dimljene paprike


– 1,5 kašičica belog luka u prahu


– ¾ kašičice bibera


– ¾ kašičice čilija u prahu (po želji, za ljutinu)


– 1 kašičica soli (ili po ukusu)


– 100 ml vode, bujona ili piva (opciono, za dodatnu sočnost)

Postupak:

1. Rebarca (2,2 kg) oprati pod mlazom hladne vode, osušiti papirnim ubrusom i po potrebi ukloniti višak masnoće ili opnu s donje strane.

Priprema marinade

2. U činiji pomešati 5 kašika soja sosa, 4 kašike maslinovog ulja, 3 kašike meda ili smeđeg šećera, 3 kašike kečapa ili paradajz sosa, 1,5 kašika senfa, 3 kašike jabukovog sirćeta ili soka od limuna, 1,5 kašičica dimljene paprike, 1,5 kašičica belog luka u prahu, 1,5 kašičica luka u prahu, ¾ kašičice bibera, ¾ kašičice čilija u prahu (po želji) i 1 kašičicu soli. Dobro promešati da se sastojci sjedine.

3. Premazati rebarca marinadom sa svih strana i ostaviti ih u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći.

4. Krompir (1 kg) posoliti i staviti u preostalu marinadu.

Pečenje

5. Unutrašnjost zemljanog sača lagano premazati uljem i staviti ga u rernu na 200 C da se postepeno zagreje.

6. U zagrejani sač poređati marinirana rebarca i krompir i opciono dodati 100 ml vode, bujona ili piva za sočnost.

7. Poklopiti sač i peći u rerni na 180°C oko 2,5 sata, povremeno proveravati prelivajući rebarca sokovima iz sača.

8. Nakon 2,5 sata skinuti poklopac, povećati temperaturu na 200°C i peći dok rebarca ne dobiju lepu koricu, a krompir ne postane hrskav.

9. Izvaditi jelo iz rerne i ostaviti da odstoji 10 minuta pre serviranja.

Rebarca iz rerne video recept

Zemljani sac
Samo u Shoppster-u Elizi Zemljani pekač sa poklopcem
Shoppster smart
Registruj se besplatno, postani član Shoppster Smart programa i ostvari posebne pogodnosti

Hej, zašto se ne prijaviš na Recepti online newsletter i budeš uvek u toku? A biće i poklona.