Rebarca iz rerne – sočna svinjska rebarca u zemljanom saču sa BBQ aromom
Spremite se za pravu gozbu uz sočna rebarca iz rerne, pečena u zemljanom saču! Ovaj recept donosi savršen balans ukusa – hrskava korica, sočno meso koje se lako odvaja od kosti i bogata BBQ aroma. Tajna je u pažljivo odabranoj marinadi i sporom pečenju, što garantuje da će rebarca biti mekana i puna ukusa. Uz dodatak krompira, koji upija sve sokove i začine, ovo jelo postaje kompletan obrok koji će oduševiti svakog ljubitelja pravih gurmanskih specijaliteta. Pripremite se za zalogaje koji se pamte!
Sastojci:
– 2,2 kg svinjskih rebaraca
– 1 kg krompira (mladog ili običnog, isečenog na polovine ili četvrtine)
– 5 kašika soja sosa
– 4 kašike maslinovog ulja
– 3 kašike meda ili smeđeg šećera
– 3 kašike kečapa ili paradajz sosa
– 1,5 kašika senfa
– 3 kašike jabukovog sirćeta ili soka od limuna
– 1,5 kašičica dimljene paprike
– 1,5 kašičica belog luka u prahu
– ¾ kašičice bibera
– ¾ kašičice čilija u prahu (po želji, za ljutinu)
– 1 kašičica soli (ili po ukusu)
– 100 ml vode, bujona ili piva (opciono, za dodatnu sočnost)
Postupak:
1. Rebarca (2,2 kg) oprati pod mlazom hladne vode, osušiti papirnim ubrusom i po potrebi ukloniti višak masnoće ili opnu s donje strane.
Priprema marinade
2. U činiji pomešati 5 kašika soja sosa, 4 kašike maslinovog ulja, 3 kašike meda ili smeđeg šećera, 3 kašike kečapa ili paradajz sosa, 1,5 kašika senfa, 3 kašike jabukovog sirćeta ili soka od limuna, 1,5 kašičica dimljene paprike, 1,5 kašičica belog luka u prahu, 1,5 kašičica luka u prahu, ¾ kašičice bibera, ¾ kašičice čilija u prahu (po želji) i 1 kašičicu soli. Dobro promešati da se sastojci sjedine.
3. Premazati rebarca marinadom sa svih strana i ostaviti ih u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći.
4. Krompir (1 kg) posoliti i staviti u preostalu marinadu.
Pečenje
5. Unutrašnjost zemljanog sača lagano premazati uljem i staviti ga u rernu na 200 C da se postepeno zagreje.
6. U zagrejani sač poređati marinirana rebarca i krompir i opciono dodati 100 ml vode, bujona ili piva za sočnost.
7. Poklopiti sač i peći u rerni na 180°C oko 2,5 sata, povremeno proveravati prelivajući rebarca sokovima iz sača.
8. Nakon 2,5 sata skinuti poklopac, povećati temperaturu na 200°C i peći dok rebarca ne dobiju lepu koricu, a krompir ne postane hrskav.
9. Izvaditi jelo iz rerne i ostaviti da odstoji 10 minuta pre serviranja.