Punjeni patlidžan
Iako izuzetno zdrav i hranjiv, patlidžan nije omiljeno povrće, pogotovo deci i zato nije namirnica koja se često može naći na našim trpezama.
Zato ovde delim sa vama jednu ideju za ručak, recept za punjeni patlidžan koji će se svideti čak i onima koji ga ne vole.
Pre nego što pređem na recept, evo i nekih činjenica o hranjivim vrednostima patlidžana.
Patlidžan je niskokaloričan, bogat vlaknima i antioksidansima poput nasunina. Takođe sadrži vitamine poput C, K i B6, kao i minerale poput kalijuma. Osim toga, ima visok sadržaj vode i gotovo je bez masti, što ga čini odličnim izborom za zdravu ishranu.
Recept koji sledi je izuzetno ukusan. Jednostavno se pravi i jedino pripremljenog na ovaj način ga moja deca ne samo jedu, nego traže još.

Sastojci:
- 2 plava patlidžana
- 300g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- štapić celera
- koren peršuna
- 1 šargarepa
- 2 jaja
-1dl pavlake za kuvanje
- 4 listica kackavalja
-so, biber, vegeta, začini po želji
Punjeni patlidžan - Sastojci i priprema
Postupak:
1. Patlidžan presecite uzduž na polovine malo ih izreckajte i posolite pa ostaviti da odstoji kako bi izašla gorčina a zatim ga oprati hladnom vodom.
2. Izdinstati crni luk da omekša, dodavati ostalo izrendano povrće-peršun, celer, šargarepu a zatim i mleveno meso i dinstati dok ne bude gotovo. Začiniti po ukusu.
3. Izdubiti patlidžan i napuniti ga pripremljenim nadevom.
4. Preliti mešavinom umućenih jaja sa malo pavlake za kuvanje i staviti da se peče na 200 C dok patlidžan ne omekša.
5. Pred kraj pečenja staviti preko patlidžana listiće kačkavalja i vratiti da se sir istopi.