Pita od spanaća
Pita od spanaća je ukusan i zdrav izbor za obrok. Brza za pripremu i odlična za svaki deo dana – bilo da je to brzi ručak, lagana večera ili čak kao hladni predjelo. Uživajte u bogatom ukusu i nutritivnim vrednostima ovog jela!
Sastojci i priprema pite od spanaća

Sastojci:
- 500 g spanaća
- 4 jaja
- 8 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2-3 čena seckanog belogluka
- 1 dl mleka
- 250 sitnog sira
- 2 kašike maslinovog ulja
- so, biber, ulje za podmazivanje
Postupak:
1. Spanać očistite od zadebljalih delova, operite, prelijte vrelom vodom i ostavite desetak minuta da odstoji, kako bi omekšali listovi. Potom ih dobro ocedite od vode i iseckajte na krupnije rezance.
2. Dodajte im sitno seckan beli luk i peršun.
3. U posebnoj posudi dobro umutite jaja, pa im uz stalno mućenje dodajte postepeno
brašno, prašak za pecivo, mleko i maslinovo ulje. Mutite dok ne dobijete gustu glatku masu.
4. Dobijenoj masi dodajte, uz lagano mešanje varjačom, seckani spanać ili blitvu, usitnjen
sir, so i biber po ukusu. Sve dobro izmešajte i sipajte u dobro podmazan pleh da se peče na 200 C.
5. Kad je pita gotova, izvadite je, pokrijte salvetom i ostavite da se prohladi.